​Naisten 1-sarjan superfinaalissa kohtaa kaksi nuorta joukkuetta täynnä tulevaisuuden lupauksia
PuMa-Volley ryJulkaistu: 27.03.2024 13.22

​Naisten 1-sarjan superfinaalissa kohtaa kaksi nuorta joukkuetta täynnä tulevaisuuden lupauksia

OTTELUENNAKKO

Naisten lentopalllon 1-sarjan mestaruus ratkaistaan yhdessä ottelussa, Superfinaalissa joka pelataan Lehto Areenalla Helsingissä sunnuntaina 31.3. klo 16:00 alkaen. Vastakkain on kaksi nuorta joukkuetta: PuMa-Volley ja Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkue - kaksi joukkuetta jotka molemmat pursuavat tulevaisuuden lupauksia.

Selkeää suosikkia otteluun on vaikea nimetä. PuMa voitti runkosarjan ja on selvittänyt tiensä finaaliin vähän helpommalla kaaviolla ilman tappioita eräsuhteella 12-2 kun taas Kuortane selvitti tiensä välieriin Tapanilan Erää vastaan vasta kultaisessa erässä voittojen mennessä tasan ja finaaliin kahdella 3-1 -voitolla LP Viesti Akatemiasta viime viikonlopun välierissä.

Oman mausteensa otteluun tuo se, että Kuortane on ainoa joukkue joka on pystynyt tällä kaudella voittamaan runkosarjan ykkösen PuMan kahdesti. Ensin Kuortaneella marraskuussa Kuortane oli parempi luvuin 3-1 ja joulukuussa Helsingissä taas luvuin 3-2. Jälkimmäisen ottelun PuMa toki pelasi ilman joukkueen omia passareita, Sanni Suomelan ollessa Hämeenlinnan liigaottelussa ja Tiia Heikkisen ollessa sairaana.

Passarit

Verkon vastakkaisilla puolilla on kaksi Sannia, Kuortaneen Sanni Siika-aho ja PuMan Sanni Suomela. Suomela on noussut tällä kaudella yhdeksi PuMan johtavaksi pelaajaksi ja saanut peliaikaa pelaavana myös Hämeenlinnan liigaryhmässä. Suomela on vahva persoona joka omaa hurjan taistelutahdon ja säväytti liigaotteluissa myös loistavana puolustuspelaajana. Siika-aho taas on virtuoosimainen pallonkäsittelijä joka yllättää vastustajan usein poikkeuksellisilla passeilla vaikeista tilanteista. Molemmat passarit pelaavat palloa hyvin verkon päältä ja syöttävät hyvin. PuMalla toisena passarina on taitava Tia Heikkinen joka on Kuortaneen toista passaria Venla Vartiaista kokeneempi peluri.

Yleispelaajat

PuMan hyökkäyspelissä yleispelaajilla on ollut tälläkin kaudella iso rooli. 1-sarjan pistepörssin ykkönen Eevi Lehmus on ollut vahva läpi kauden ja Sara Aito on fyysisenä laiturina säestänyt Lehmusta varsin tasavertaisesti. Kolmantena laitapelaajana myös vastaanottovastuussa on tällä kaudella ollut Elisa Muukkonen, joka täydentää yleispelaajaparia hyvin. Lisäksi rosterista löytyy nuori Marina Kerman, joka erityisesti vastaanotossa ja puolustuksessa tuo lisää joukkueen laituriosastolle.

Kuortaneella vastaavaa yleispelaajien dominointia ei ole, toki erityisesti kolmikko Vilma Isometsä, Nella Haatainen ja Terja Sandberg ovat kaikki taitavia pelaajia joiden onnistuessa Kuortaneen peli ei jää laitureiden otteista kiinni. Sen lisäksi Kuortaneen Anna Laaksonen voi onnistuessaan tuoda joukkueen peliin lisää hyökkäysvoimaa.

Keskipelaajat

Keskipelaajaosasto joukkueiden välillä on varsin tasainen. PuMan kolmikko Ilba Gashi, Helmi Melleri ja Elli Lahdes on varsin tasavertainen Kuortaneen vastaavan ryhmän Ella Rajaniemi, Veera Saloranta, Aliisa Siika-aho ja Ella Rantakangas kanssa. Kevään mittaan PuMa on käyttänyt keskipelaajan paikalla myös enemmän hakkuriosastolla viihtynyttä Emiliina Heimalaa, joka on tuonut eri vaihtoehtoja ja hyökkäysvoimaa PuMan keskipeliin.

Hakkurit

Kuortaneen ehdoton tähti on ollut pudotuspeleissä nuori, peräti 192-senttinen Noora Päykkönen joka on joukkueen passarin Sanni Siika-ahon tarjoilusta tehnyt tuhojaan säännöllisesti kaikissa pudotuspeliotteluissa. Yksi Superfinaalin isoista kysymyksistä onkin, kuinka PuMa saa kuriin tämän tutkaparin.

PuMalla hakkurin tontilla on tällä kaudella ollut kolme eri pelaajaa, jotka ovat tehneet tulosta omilla vahvuuksillaan. Elisa Muukkonen on ollut erityisesti kevätkaudella vahva ristipaikan pelaaja. Vahvan hyökkäyksen lisäksi hän on tuonut joukkueen vastaanottoon varmuutta ja on ollut joukkueen paras torjuja, joka lukee vastustajaa hyvin ja napsii torjuntoja ulottuvana pelaajana. Muina hakkureina PuMa on peluuttanut taitavaa sveitsiläistä Celine Wengeriä ja nuorta ja vahvaa hyökkääjäpelaajaa Emiliina Heimalaa joka välillä on ollut myös keskipelaajan paikalla.

Liberot

PuMan on heittää peliin kolme hyvää liberoa. Siiri Ruuskanen on ollut sarjan parhaita vastaanottajia mutta myös Miima Matikainen ja Milja Henriksson ovat näyttäneet kykyjään niin vastanotossa kuin puolustavana liberona. Onkin mielenkiintoista nähdä miten PuMa aikoo peluuttaa liberoitaan kun vain kaksi voidaan nimetä Superfinaalissa liberon tontille, kolmas tulee pelaamaan normipelaajan pelipaidassa ja erityisroolissa.

Kuortaneen selvä ykköslibero on joukkueen yksi johtavista pelaajista, Elsi Karjanlahti. Myös passaritaustan omaava libero on monipuolinen takakentän pelaaja joka pystyy jatkopallotilanteista pelaamaan myös tempopeliä varsin suvereenisti. Toisena liberon joukkueessa on Kempeleestä ryhmään loppusyksystä liittynyt Jade Kukkohovi.

Valmentajat

Joukkueiden valmentaja tuntevat toisensa hyvin ja suuria salaisuuksia tuskin joukkueiden välillä on. PuMan päävalmentaja Seppo Siika-aho toimii Kuortaneen Joonas Huhtakankaan johtaman U18-maajoukkueen kakkosvalmentajana, mutta nyt työpari kohtaa nyt verkon vastakkaisilla puolilla. Huhtakangas valmentaa joukkuetta yksin, mutta Siika-aholla on tukenaan kokeneet Kai Wickman ja Timo Ruuskanen ja PuMan valmennus onkin siten enemmän ryhmätyötä.

Pelipaikka

Kotijoukkue PuMa saa runkosarjan voittajana ansaitusti otteluun kotiedun ja Lehto Areena ei ole ollut vierasjoukkueilla aina helppo paikka pelata. Areena on kuitenkin tullut Kuortaneelle jo tutuksi ja vaikka kotijoukkue odottaa paikalle iso yleisöä, myös vierailla liikkeellä on pieni mutta sitäkin äänekkäämpi rytmiryhmä. Kannustusryhmien kisan voittajaa on vaikea veikata mutta se ainakin on varmaa, että tunnelma Lehto Areenalla tulee olemaan huima ja kannustus äänekästä.

***

Lähtökohtaisesti sunnuntain Superfinaalissa kohtaa siis kaksi taitavaa ja nuorta ryhmää. PuMa on ennakolta hieman kokeneempi mutta pelillisesti joukkueet ovat varsin tasaisia. Kuinka ottelussa käy ja kuka vie 1-sarjan mestaruuden? Se selviää tulevana sunnuntaina Lehto Areenalla.

PuMan jäsenet ja kaikki Etelän alueen lentopallojuniorit vapaa pääsy. Liput 10/5 eur.