PuMan C1 piti paikkansa A-poolissa
Julkaistu: 16.01.2022 19.34

PuMa-Volleysta tuli pikavauhtia C-tyttöjen A-pooliturnauksen järjestäjä kun VaLePa ei kaupungin linjauksen mukaan voinut järjestää turnausta Sastamalassa. Sen sijaan Lehto Areenalle saapui lauantaina PuMan vieraaksi kauden A-pooliturnausten vakiokaartijoukkueet Nurmon Jymy, Laihian Luja ja VaLePa.

Paikan päällä oli ikäluokan Suomen parhaimmisto ja Lehdon taraflexillä (sekä PuMan YouTube -kanavalla) nähtiinkin korkeatasoisia, tasaisia ja jännittäviä otteluita läpi päivän. Kuvaavaa oli, että turnauksen kolmen parhaan joukkueen keskinäiset ottelut olivat yli tunnin mittaisia kolmen erän vääntöjä, jotka päättyivät parin pisteen erolla vuorotellen eri joukkueiden voittoihin.

PuMa - VaLePa

Elli Lahdes ja Ava Havulinna torjumassa Valepan Maria Santalan hyökkäystä (kuva Antti Havulinna)

Emiliina Heimala nousee korkealle, torjunnassa VaLePan Saara Tyrkkö ja Iida Pihlajamäki (kuva Antti Havulinna)

Maria Lainet vaimentaa VaLePan Saara Tyrkön keskihyökkäyksen (kuva Antti Havulinna)

PuMan sai ensimmäisessä ottelussa vastaansa VaLePan, joka joukkueiden edellisessä kohtaamisessa oli ollut erin 2-1 PuMaa vahvempi. VaLePa aloitti pelin vahvalla syöttö- ja hyökkäyspelillä. PuMan peli sen sijaan oli hermostunutta ja helppoja virheitä tuli liikaa. Vaikka peli ajoittain alkoi rullaamaan, erä meni selkeästi vieraille Siiri Kanniston vahvojen hyökkäysten johtamana.

Toisen erän alku oli tasaisempi ja PuMa alkoi saada peliin paremmin otetta. Ajoittain PuMa oli kuitenkin vaikeuksissa oman vastaanottopelinsä kanssa ja nopeasti VaLePa karkasi jo 8-14 -johtoon. PuMan aikalisän jälkeen joukkueen peli kuitenkin tiivistyi. Toiseksi yleispelaajaksi kentälle tullut Ava Havulinna toi varmuutta PuMan vastaanottopeliin ja PuMan hyökkäys toimi tehokkaasti Emiliina Heimalan ja Marina Kermanin takoessa palloa vuoronperään VaLePan kenttään. Erä lopulta kotijoukkueelle 25-20.

Kolmas erä oli ottelun tasaisin. Joukkueet tekivät pisteitä vuorotellen ja missään vaiheessa ero joukkueiden välillä kasvanut kahta pistettä suuremmaksi. PuMa oli kuitenkin hienokseltaan koko ajan pelin päällä pääsemättä kuitenkaan karkuun vastustajalta. Molempien joukkueiden keskittynyttä peli-ilmettä kuvasi ehkä hyvin se, että erän ensimmäinen aikalisä otettiin VaLePan toimesta vasta kun PuMa sai eräpallon tilanteessa 14-13. Edellisestä kohtaamisesta poiketen PuMa otti ottelun viimeisen pallon ja ottelu PuMalle 2-1 (18-25, 25-20, 15-13).

PuMa - Luja

Laihian Pinja Somppi hyökkää Ava Havulinna ja Elli Lahdeksen torjuntaa vastaan (kuva Antti Havulinna)

Iisa Männistö passaa (kuva Antti Havulinna)

Toiseen otteluun PuMa sai vastaansa Laihian Lujan, joka edellisen turnauksessa päätösottelussa oli ottanut selvän voiton PuMasta. Ensimmäinen erä oli tasainen aina 17-17 -tilanteeseen saakka, jonka jälkeen kotijoukkue sai vahvan otteen pelistä ja vei erän 25-19.

Toinen jatkoi siitä, mihin ensimmäinen erä päättyi. PuMan syöttöpeli oli vahvaa ja joukkue pääsi omilla syöttövuoroilla usein hyökkäämään hyvistä tilanteista ja myös hyvillä tehoilla. Erä PuMalle 25-16 ja koko ottelu 2-0 (25-19, 25-16).

PuMa - Nurmon Jymy

Marina Kerman hyökkää, torjunnassa Jymyn Henna Sandell ja Sara Tuominen torjuvat (kuva Antti Havulinna)

Libero Milja Henriksson oli koko turnauksen vahva vastaanotossa ja puolustuksessa (kuva Antti Havulinna)

Kahden voitetun ottelun jälkeen PuMa asema turnauksessa näytti hyvältä. Toisella kentällä käytiin tasaista vääntöä Nurmon ja VaLePan välillä. Mikäli edellisten turnausten ykkönen Nurmo voittaisi ottelun, PuMan olisi turnauksessa vähintään toinen ja varmistaisi siten paikan A-poolissa myös tärkeässä viidennessä poolivaiheessa. VaLepa oli kuitenkin vahvempi ottelun tiukassa kolmannessa erässä ja vei kamppailun nimiinsä luvuin 2-1.

Ottelun lopputulos tiesi sitä, että Valepan voittaessa viimeisessä ottelussaan Laihian, PuMa tarvitsi voiton myös Nurmosta varmistaakseen jatkon A-poolissa. 2-0 -häviöllä PuMa olisi turnauksen kolmas ja 2-1 -häviöllä kaikki turnauksen kolmella parhaalla joukkueella olis tilillään kaksi voittoa ja eräsuhde 5-3 jolloin paremmuuden ratkaisisi peleissä tehtyjen pisteiden suhde.

PuMa lähti otteluun päättäväisesti. Se hallitsi ensimmäistä erä hienoisesti alusta loppuun. Erityisesti turnauksen alussa haparoinut vastaanottopeli oli varmaa ja Nurmo ei saanut otetta peliin omalla normaalisti vahvalla syöttöpelillään. PuMan peli oli kaikilla osa-alueilla vahvaa omaa syöttöpeliä lukuunottamatta. Iisa Männistön pyörittämä nopea peli niin laidoista kuin keskeltäkin oli myrkkyä vastustajalle. Mutta samaan aikaan omia syöttövirheitä tuli paljon ja se piti vastustajan mukana pelissä. PuMa nousi parhaimmillaan 19-14 -johtoon ja se piti erän loppuun asti. Erä lopulta PuMalle 25-21.

Toinen erä oli tasaista johtoaseman vaihdellessa puolelta toiselle. PuMa sai varmuutta omaan syöttöpeliinsä, mutta samaan aikaan Nurmon peliote tiivistyi. Joukkueen Suomen U17-maajoukkueessakin pelaava passari Sanni Siika-aho pyöritti Nurmon hyökkäyspeliä monipuolisesti. Enimmillään Nurmo johti jo 20-15, mutta PuMa vastasi samalla mitalla hyvien syöttöjen, uhrautuvan puolustuspelaamisen ja rohkean hyökkäyspelin ansiosta. PuMa nousi takaa ja jo 23-22 -johtoon. Tässä vaiheessa Nurmo käytti erän toisen aikalisänsä ja se auttoi: erän kääntyi vierasjoukkueelle muutaman PuMan virheen avustamana luvuin 25-23.

Kolmas erä alkoi Nurmon hallinnalla. Joukkue oli saanut tiukan erän voitosta lisää energiaa ja se näkyi pitkän turnauspäivän viimeisessä erässä. PuMa kuitenkin taistelin parhaansa mukaan. Nurmo sai vahvan syöttöpelinsä kulkemaan ja PuMa joutui liian usein hyökkäämään laidasta kahta torjujaa ja tiivistä puolustusta vastaan. Parhaimmillaan PuMa nousikin jo 10-10 -tasatilanteeseen, mutta vierasjoukkue oli lopulta vahvempi ja otti erävoiton luvuin 15-12. Koko ottelu siten vieraille 1-2 (25-21, 23-25, 12-15).

PuMa piti paikkansa A-poolissa

Kolmen joukkueen päädyttyä tasapisteisiin samalla eräsuhteella laskettiin voitettujen ja hävittyjen pisteiden ero. Nurmo (+23) voitti turnauksen, PuMa (+14) oli toinen ja VaLePa (+6) oli kolmas. Kakkossijalla PuMa jatkaa A-poolissa ja pääsee tavoittelemaan suoraa paikkaa kevään SM-finaaleissa jo seuraavassa poolivaiheessa.

Kokonaisuudessaan PuMan esitys oli lauantain turnauksessa vahvaa. Joukkueen kaikki pelaajat täyttivät tonttinsa upeasti. Erityisiä valopilkkuja oli vasta ensimmäistä A-pooliturnaustaan pelannut Elli Lahdes sekä Ava Havulinna joka normaalista keskipelaajan tontista poiketen paikkasi hienosti turnauksesta poissa ollutta Veera Virtasta yleispelaajan tontilla.

PuMan C1:n pelit jatkuvat kolmen viikon kuluttua Nurmossa, joka on seuraavan turnauksen järjestämisvuorossa. Kaksi muuta joukkuetta turnauksessa on B-poolista nousseet Mikkelin Passarit ja LP Kangasala.