Mitä joukkueenjohtaja tekee? – Joukkueenjohtajat kertovat

26.11.2018

Kyösti Kekkonen kuuluttaa.
Kyösti Kekkonen kuuluttaa.

Mitä joukkueenjohtaja tekee? Kysymykseen vastaavat joukkueenjohtajat Kyösti Kekkonen (PuMa1), Piia Kuronen (E-pojat) ja Pia Malmgren (E-tytöt).

PuMan naisten 1-sarjajoukkueen johtaja Kyösti Kekkonen, tituleeraa itseään seuran yleismieheksi, joka tekee vähän kaikkea. Hän on ollut kymmenen vuotta seuran toiminnassa mukana ja on toista kautta joukkueenjohtajana.

– Olin välillä poiskin näitä kuvioista, kun into vain loppui, mutta nyt taas intoa on riittänyt. Teen vähän kaikkea. Olen joukkueenjohtaja, hoidan seuran yhteistyökumppanuuksia, toimin välillä kuuluttajana otteluissa, joskus järjestän arpajaisia ja vastaan, että sali on kunnossa ennen pelejä ja pelien jälkeen, Kekkonen listaa.

– Jostakin pitää seuraan saada tulopuoltakin, niin minä olen se, joka rahaa yrittää seuralle kerätä kaikin tavoin.

Kukaan tuskin yksinään pystyy kaikkea tekemään, eikä Kekkonen sitä tarkoitakaan. Seurassa on monenlaisia tehtäviä ja vastuuhenkilöitä, joiden keskinäinen yhteistyö on kaiken perusta. Aina se ei varmasti ole niin joustavaa ja mutkatonta ja aina riittääkin parannettavaa. Se on PuMan tavoite, kehitystä vuosi vuodelta.

– Tänä vuonna seuran taustaorganisaatio on hyvällä pohjalla ja valmentajathan ovat tehneet hyvää työtä viime vuosina. Tavoite on, että sama jatkuu edelleen. Valmennuksen merkitys on kaiken a ja o. Pelaamme kuitenkin Suomen korkeinta amatööritason sarjaa, taustojen ja valmennuksen pitää olla kunnossa, sanoo Kekkonen.

– Tietysti joukkueenjohtajan tehtävä on olla myös hengenluoja joukkueessa, ennen peliä ja pelin jälkeen. Eihän sitä pidä unohtaa. Se on tärkeää.

PuMa1:n joukkueessa johtotehtäviä ovat hoitanet Kekkosen lisäksi Jouni Lind, Rita Fingerroos ja Tia Heimala.

 

Järjestelyä ja hengenluontia

 

Piia Kuronen, nuorempien D-poikien joukkueenjohtaja kertoo omista tehtävistään, että niitä on laidasta laitaan.

– Olen se, joka järjestelee poikien turnauksia. Se tarkoittaa, että pidän yhteyttä muihin joukkueisiin ja Lentopalloliittoon sekä järjestelen poikien kuljetuksia. Käyn auttelemassa ja yleensäkin näyttämässä naamaani treeneissä, Kuronen sanoo.

Hän on PuMa-Volley ry:n hallituksessa varajäsenenä ja pelaa Itse lentopalloa harrastejoukkueessa. Lapset ovat mukana PuMan juniorijoukkueissa.

– Toinen poika pelasi ensin vain salibandya, mutta meni sitten lentiskouluun ja pelaa nyt myös lentopalloa. Itse hakeutui lentopallon pariin ja innostui siitä, ei ole tuupattu. Koulun vetäjä Jyrki Nurminen oli avainasemassa siinä, hyvä valmentaja innosti.

Melkein Kurosen etunimikaima, Pia Malmgren, on E-tyttöjen joukkueenjohtaja. Lisäksi hän on varsinaisena jäsenenä PuMan hallituksessa ja vastaa myös seuran kioskitoiminnasta,

– Hengenluonti on yksi joukkueenjohtajan tehtävistä. Yleensä tytöt luovat kuppikuntia, mutta näillä tytöillä niitä ei ole.  Heillä on tosi hyvä yhteishenki varmaan sen takia jo, että ovat kaikki syntyneet samana vuonna. Ja ihan ovat itse hengen luoneet. Siksi on helppo pitää nämä kolmetoista tyttöä kasassa, iloitsee Malmgren.

– Joka vuosi tulee silti mukaan uusia tyttöjä. Hyvin heidät on otettu vastaan, ketään ei ole syrjitty.

Malmgren pyydettiin aikanaan seuran taholta mukaan toimintaan ja hän sanoo olleensa mukana hyvillä mielin jo neljä vuotta.

– Huono puoli on, että harvemmin tästä kiitosta saa, mutta olen silti tykännyt. Kivahan tässä on toimia, kun oma lapsi on mukana. Saa olla lapsen kanssa yhdessä. On antoisaa katsella, kun tytöt kovasti kehittyvät ja kasvavat.• 

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen