Kysytään päävalmentajalta – PuMa1:n Juho Rajala vastaa

26.11.2018


Viisi lyhyttä kysymystä päävalmentajalle.

1.Kuka olet ja millainen on lentopallotaustasi?

Juho Rajala, 33, PuMan naisten 1-sarjajoukkueen päävalmentaja.


Kasvattajaseura Oulunsalon Vasama. Pelipaikka: libero.

Mestaruusliigaotteluita 414

Maaotteluita 17, EM-kisat 2013 (Suomi 8.)

Seurat:

 • 2001-2003 Kempeleen Pyrintö (1-sarja)
 • 2003-2005 Oulun Etta (SM-Liiga)
 • 2005-2007 Raision Loimu (SM-liiga)
 • 2007-2009 Kempeleen Lentopallo (SM-liiga)
 • 2009-2012 Sun Volley, Oulu (SM-liiga)
 • 2012-2014 Raision Loimu (Mestaruusliiga)
 • 2014-2016 Oulun Etta (Mestaruusliiga)
 • SM-liigan all-stars libero 2010
 • SM-kulta 2010
 • Suomen Cupin kultaa 2009
 • Suomen Cupin hopeaa 2005
 • Mestaruusliigan kuukauden tähdistössä syys-lokakuussa 2012

 (Lähde: Wikipedia ja Lentopalloliitto)


– Pienestä pitäen olen lentopalloa pelannut. Aikuisena pelasin 1-sarjaa, SM-liigaa ja maajoukkueessakin olin. Lopetin pelit kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen päädyin vähän kuin sattuman kautta valmentajaksi, kun Kurttilan Sami oli lähdössä Oulusta Vammalaan Valepan valmentajaksi ja hän pyysi minua jatkamaan työtään naisten 1-sarjajoukkueeseen Oulun Ettaan. Valmentajan hommat ovat kyllä aina kiinnostaneet.

– Puolitoista vuotta sitten muutin Helsinkiin ja alkoi tuntua siltä, että haluan jatkaa valmentamista. Olin sitä mieltä, että minulla olisi annettavaa lentopalloilulle. Laitoin kyselyn Facebookiin, että tarvittaisiinko jossakin joukkueessa valmentajaa. Muun muassa PuMa otti yhteyttä. Se tuntui parhaalta vaihtoehdolta, koska heillä oli selvä halu kehittyä. Nyt sitten valmennan PuMan naisten 1-sarjajoukkuetta.

2. Joukkueen tavoitteet?

– Varsinaista tulostavoitetta ei vielä ole, mutta neljän kärki ykkössarjassa on tähtäimessä pitemmän päälle. Uskon työn laadukkuuteen ja että sitä kautta tulee tulosta. Tavoitteet ovat kuitenkin aina tärkeitä ja haluan, että tavoitteellisuus näkyy päivittäisessä työssä.

3. Valmistautuminen peliin?

– Peliä edeltävällä viikolla yritetään parantaa kerta kerralta edellisestä viikosta omaa tekemistä. Itse pelin aikana pitää osata reagoida vastustajan peliin. Sitä muokataan vastustajajoukkueen mukaan. Kaikista vastustajista ei ole videoita tai tilastoja tarkasteltaviksi ennakolta, mutta oma peli videoidaan ja tilastoidaan. Niiden avulla opetellaan analysoimaan pelaajiemme kanssa omaa peliä.

4. Miten kausi on edennyt?

– Meillä on ollut vähän tahmeaa sarjassa. Joukkue saatiin kasaan viime hetkellä ja sen hitsaantuminen yhteen ottaa aikansa. On menty ja mennään eteenpäin peli kerrallaan. Kyllä tässä töitä riittää. Potentiaalia joukkueessa kuitenkin on, se pitää vain kaivaa esille. Urheilullisia pelaajia meillä on ja perusasiat alkavat olla kunnossa. Ja kun motivaatio on joukkueella kohdillaan, sen päälle on hyvä rakentaa.

– Taustahan jokaisella pelaajalla on vähän erilainen. Osa on päivätyössä, osa opiskelee. Naisille etenkin on hyvä ryhmähenki varsin iso asia. Minua varoiteltiin kuppikuntien muodostumisesta joukkueen sisälle, mutta ei sellaisia ole onneksi muodostunut. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokainen on oma persoonansa.

5. Pahin ”vihollinen”?

– Pahin vihollinen joukkueelle ei suinkaan ole vastustaja, vaan he itse. Kuten sanoin, joukkueessa on potentiaalia, mutta nuorena etenkin saattaa olla usko omiin taitoihin alhaalla. Sitä varten harjoitellaan, että usko itseen nousee.•

 

Teksti ja kuva: Aki Korhonen