Harrastusryhmässä pelataan ja treenataan omaksi iloksi, mutta halutaan silti kehittyä

16.11.2018


Aina ei tarvitse olla kilpailuhenkinen pelatakseen lentopalloa. Voi osallistua myös harrastusryhmään. PuMassa toimii tyttöjen 14-18-vuotiaiden harrastusryhmä, joka ei osallistu sarjatoimintaan.

Poikien ryhmää ei tällä hetkellä ole, mutta nuorille 18-29-vuotiaille aikuisille löytyy harrastusyhmä Helsingin kaupungin NYT-liikuntaohjelman kautta. Kaupungin yhteistyökumppani lentopallon osalta on PuMa.

Rauha Arana on 14-18-vuotiaiden ryhmän kahdesta valmentajasta se, joka vetää harjoitukset maanantaisin. Keskiviikkoisin on vuorossa Arto Rönkä.

─ Olemme jakaneet vastuun niin, että kumpikin voi olla paikalla itselleen sopivampana päivänä. Valmennan vain tätä harrastusyhmää, vaikka aiemmin oli muitakin. Oma aika on huvennut niin, ettei se enää riitä edes omaan pelaamiseen. Olen pelannut lentopalloa kymmenen vuotta, sanoo Arana.

Marraskuisena maanantaina Malmin Ammattioppilaitoksen salissa oli paikalla vain viisi harrastajaa.

─ Yleensä täällä käy vähän paikasta ja päivästä riippuen 6-12 osallistujaa, mutta nyt on vain viisi. Saadaan me tälläkin porukalla pelit aikaiseksi kyllä. Osallistun itse yhtenä mukaan peliin, niin saadaan tasajoukkueet, kolme tyttöä molempiin joukkueisiin, Arana jatkaa.

Pääpaino ryhmässä on harrastuksessa, eivätkä sen tavoitteet ole kilpailullisia. Valmentajan mukaan treenaamiseen ei painosteta, mutta sitä tehdään pelaamisen ohella.

─ Kyllä he mielellään harjoituksia tekevät, jos vain pyydän. Jos tehdään vaikka sprinttiharjoitteita, kyykkyjä tai hyppyharjoituksia, niin perustelen aina, miksi niitä tehdään. Lentopallon peli-ideaan ne kaikki liittyvät. Pitää osata liikkua terävästi, kyykätä ja hypätä. Punttisalia ei kuitenkaan ole. Ja tietysti lentopallon perustaitoja harjoitellaan, tänään hihalyöntiä ja syöttämistä. Sen jälkeen pelataan.

Harrastamisen ja kehittymisen iloa

Ryhmään tulijoilla on moninaisia syitä, miksi he valitsivat harrastusryhmän ja lentopalloilun. Valmentaja sanoo, että harrastusryhmä on lentopallokoulusta seuraava taso ja tähänkin ryhmään on kaksi sitä kautta tullut.

Toinen heistä on Nea, 15 ja toinen Elna, 15.

Nea sanoo, että on aina ollut kiinnostunut lentopallosta, mutta päätti lähteä mukaan nähtyään animaatiosarjan, jossa lentopallo oli esillä.

─ Helsingistä oli tosi vaikea löytää aloittelijaryhmää, jossa olisi omantasoisia pelaajia, ja joka olisi lähellä omaa asuinpaikka. PuMan lentopallokoulu sitten onneksi löytyi. Oikeassa koulussa kun ei lentistä oikein ole, ehkä muutama kerta vuodessa ja ala-asteella ei tainnut olla käytännössä ollenkaan, kertoo Nea.

─ Lentis on siitä kiva laji, että siinä pääsee paljon kosketuksiin pallon kanssa, toisin kuin vaikka jalkapallossa, jossa ei oikein tapahdu mitään, eikä lentopallossa ole taklauksia. Olisi kiva pelata lentopallojoukkueessa, mutta ei ainakaan tänä kautena, koska koulu ja monet treenit veisivät ajan.

Elnan mielestä on myös hyvä, ettei lentopallossa ole taklauksia. Se oli yksi syy, miksi hänkin lentopallon valitsi harrastusta etsiessään. Kaksi vuotta on kulunut lentopallokouluun menosta.

─ Halusin vain harrastaa jotakin ja lentis vaikutti kivalta. Ei mulla oikeastaan muita vaihtoehtoja ollut edes. Kivaa on ollut, kun nyt jotakin osaan. Alussa ei ehkä ollut, kun en osannut, naurahtaa Elna.

─ Ny taidot ovat kehittyneet sen verran, että harkat ovat mukava kohta viikossa, jota odottaa. Pyrin käymään ainakin kerran viikossa treeneissä. Haluan kehittyä edelleen, mutten kilpatasolle vaan harrastusmielessä.

Joanna, 15, on sitä mieltä, että voisi pelata lentopalloa enemmänkin. Hänen innostuksensa lajiin lähti YouTube-videoiden katselusta.

─ Näin YouTubesta lentopallovideoita ja ajattelin, että tuota voisi mennä kokeilemaan itsekin, kun se näytti niin mukavalta. Hauskaa tämä on ollutkin, tykkään pelaamisesta. Haluaisin pelata enemmänkin, mutta minulla on toinen päälaji, miekkailu. Se vie aikaa. Olen kerran ollut alle 17-vuotiaiden tyttöjen SM-kisoissa miekkailussa ja sijoituin neljänneksi kuuden osallistujan joukossa, kertoo Joanna.

On hienoa kuulla, miten Joanna on valinnut toisenkin lajin harrastuksekseen. Monipuolisen liikunnan merkitystä monesti painotetaan PuMassakin. Tärkeintähän ei sinänsä ole kilpailu, vaan liikunta yleensäkin, kukin oman tasonsa ja halunsa mukaan. Voi tavoitella olympiamitalia tai osallistua vaikkapa lentopalloilun harrastusryhmään ─ ja miksei jopa molempia! ▪

 

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen