PuMan matalan kynnyksen lentopallokoulussa opetellaan lajitaitoja ja liikutaan

8.11.2018


PuMassa on tavoitteena, että lentopalloharrastus aloitettaisiin alle 10-vuotiaana, mutta silti aloittaminen onnistuu myöhemminkin.

PuMan lentopallokoulu toimii matalan kynnyksen periaatteella, mikä tarkoittaa, että mukaan voi tulla jokainen lajista kiinnostunut nuori taidoista riippumatta. Osaaja ei tarvitse olla. Pääpaino on 10-13-vuotiaissa, tosin ikärajat eivät ole kiveen hakattuja.

Kauden aloitus on syksyisin, mutta osallistua voi myöhemminkin kauden jo alettua. Harjoittelua on kerran viikossa torstaisin Viikin monitoimitalolla. Lisäharjoitteluun on myös mahdollisuus.

Lentopallokoulu sopii hyvin lajikokeilijoille ja liikunnallista harrastusta etsiville. Vaikka koulussa opetellaan alusta pitäen lentopallon perustaitoja, se sisältää lajiharjoittelun lisäksi myös muuta liikunnallista toimintaa. Jos innostusta riittää ja taitotason kehittyessä, on nuorella mahdollisuus syventää harrastusta ja edetä oman ikäisten perusryhmiin PuMassa.

Ohjaajana lentopallokoulussa on Jyrki Nurminen PuMasta. Osallistuminen on maksullista. Lisätietoja ryhmästä tästä.

Jutuntekopäivänä Nurmisen apuna koulua vetämässä oli 16-vuotias Ilja Namini, joka valmentamisen ohella pelaa itse PuMan C-pojissa.

─ Olen pelannut nelisen vuotta ja innostuin lentopallosta aikoinani, kun näin, miten mun iskä pelasi kaveriensa kanssa. Olen asunut Suomessa kahdeksan vuotta ja kotoisin olen Iranista, mutta Raision Loimussa aloitin. En päässyt heti joukkueeseen, koska tasoni ei riittänyt. Halusin silti päästä, joten treenasin kovaa puoli vuotta ja lopulta olin joukkueessa.

lljan tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin olla jonakin päivänä maailman paras pelaaja.

─ Asetin sen tavoitteeksi jo silloin, kun aloitin. Treenaamalla tekniikkaa, voimaa, lyöntejä ja kaikkea muuta, voin tulla hyväksi pelaajaksi ja haluan päästä ulkomaille pelaamaan. Minulla on rakkaus tähän lajiin.

Pelaamisen ohella Iljaa kiinnostaa valmentaminenkin.

─ Kun muutin Helsinkiin, otin yhteyttä silloiseen PuMan puheenjohtajaan Jouni Lindiin ja haluisin päästä valmentamaan. Onnistuihan se. Kävin valmentajakurssinkin. Nyt pelaan ja valmennan. On hienoa, kun saa jakaa omaa kokemustaan muille ja auttaa heitä pääsemään lentopallossa eteenpäin.

Iljan suosikkijoukkue on Italian Serie A:ssa pelaava Lube Civitanova.

Aika lailla samoin lentopallosta kiinnostui myös Ivan, 12.

─ Sisko harrasti, niin minäkin innostuin. Syksyllä aloitin lentopallokoulussa ja aion jatkaa.

Varsin suuren, 19-henkisen ryhmän nuorin osallistuja oli Hilma, 9, jonka isä Tuukka Itäaho pelaili väliverhon toisella puolella oman ryhmänsä kanssa.

─ Kyllä tytöllä intoa on riittänyt, sanoo isä ja Hilma kertoo perään oman näkemyksensä.

─ Aloitin syksyllä. Kaikkein kivointa on, kun saa pelata. Muu ei ole niin kivaa. Olen mä ekasta kerrasta kehittynyt. Mä aion siirtyä joukkueeseen joulun aikaan.

Lentopallon näkyvyys tiedotusvälineissä on viime vuosina lisääntynyt, mikä on lajin kannalta erittäin tärkeää, jotta uudetkin harrastajat löytäisivät lajin pariin paremmin.

Lentopallokouluun tiensä olivat löytäneet isä ja poika Christer ja Sebastian Sundqvist. He olivat tulleet hallille ensimmäistä kertaa.

─ Ei meidän perheellä lentopallotaustaa ole käytännössä ollenkaan. Mitä nyt omina kouluaikoina laji tuli tutuksi. Vaimo on ehkä joskus pelaillut ja ollut kiinnostunut. Netistä etsittiin pojalle lentopalloryhmä, ja täällä me sitten olemme. Kokeillaan ja katsotaan pari kertaa ainakin, miten pojalla lähtee menemään. Kiinnostus tuli siitä, kun katselimme pojan kanssa Suomen lentopallomaajoukkueen pelejä televisiosta, sanoo Christer-isä.

Poika Sebastian, 10, sanoo samaa, että maajoukkue herätti kiinnostuksen.

─ Pelaan jo jalkapalloa, mutta haluaisin pelata lentopalloakin, kun se näytti telkkarissa jännältä. Kiva päästä kokeilemaan.

Ohjaajat ottivat aloittelijan heti mukaan ja perusotteita näytettiin kädestä pitäen. Toivottavasti Sebastianin into säilyy ja hän pääsee aloittamaan uuden harrastuksen toden teolla. ▪

 

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen