Punnerruksia, kyykkyjä, lankuttamista – ”Fysiikkaharkat on kivoja!”

2.11.2018


Fysiikkaharjoitukset aloitetaan jo pienestä pitäen. Lentopallossa tarvitaan myös voimaa.

PuMa-Volleyn yhteinen fysiikkaharjoitus junnuille on alkamassa Helmi Centerin salissa Malmilla. Paikalla on parisenkymmentä 6-16-vuotiasta tyttöä ja poikaa.

Lentopallo ei ole ainoastaan tekninen laji, siinä tarvitaan myös voimaa. PuMassa onkin katsottu parhaaksi aloittaa pelaajien fyysisten ominaisuuksien kehittäminen jo pienestä pitäen. Fysiikkatreeneissä keskitytäänkin kuntopuoleen. Treeniä vetää PuMan lentopallokoordinaattori Jyrki Nurminen.

– Tarkoitus on, että tämä olisi pääasiallisesti monipuolisuusharjoitus eri teemoilla. Paneudutaan esimerkiksi nopeuteen, lihaskestävyyteen ja liikkuvuuteen. Tekniikkaankin vähän, sanoo Nurminen.

Tekniikkaharjoituksesta käy osin ainakin pallon pussittaminen koripallokoriin sormilyönnillä, mutta samaan harjoitukseen on yhdistetty viestijuoksu neljällä joukkueella. Jos viestinviejä ei saa palloa koriin, koko joukkue tekee tietyn määrän vaikkapa askelkyykkyjä.

Askelkyykyt, lankuttaminen, etunojapunnerrukset ja keppijumppa kuuluvat muutenkin olennaisena osana harjoitukseen. Esimerkiksi neljänkymmenenviiden sekunnin aikana olisi hyvä päästä kolmeenkymmeneen vatsalihasliikkeeseen. Etunojapunnerruksissa tavoite on samassa ajassa kaksikymmentä liikettä.

Milja, 11, ei kokenut treeniä raskaaksi.

 Fysiikkaharkat on kivoja. Mulla on kaikenlaisia treenejä monena päivänä viikossa, mutta ei ole raskasta. 

– Aloitin lentiksen pelaamisen jo 4-vuotiaana iskän lentopallokoulussa. Tykkään tästä tosi paljon. Harrastan myös yleisurheilua, lajeina 1000 metrin juoksu ja 60 metrin pika-aidat, mutta lentis on kyllä ykköslaji. Pelaan PuMan C- ja D-junnuissa. Isona haluaisin ammattimaiseksi lentispelaajaksi.

Kysyttäessä suosikkijoukkuetta, vastaus kuuluu heti, että oma joukkue, mutta kun sitä ei saa sanoa, sitten ne ovat miehissä VaLePa ja naisissa LP-Viesti.

Ester, 11, Miljan joukkuekaverin mielestä fysiikkatreenit menettelevät myös.

– Nämä fysiikkatreenit on erilaisia, kun niissä ei ole peliä. Muuten kivoja, mutta joskus kyllä juoksut tuntuvat vähän raskailta.

Ester harrastaa lisäksi viulunsoittoa ja vähän aikaa sitten vielä uintiakin. Hän aloitti lentopallon kolmisen vuotta sitten.

– Mun toinen isosisko harrastaa uintia ja toinen lentopalloa ja itse harrastin molempia. Uinnin lopetin just, kun piti valita, kumpaa haluan harrastaa. Valitsin lentiksen. Se on niin mahtava laji! Toivottavasti saisin pelata joskus ammattilaisena.

Ester sanoo, että on kivaa, kun omassa joukkueessa on hyvä henki.

– Meillä on reipas ja iloinen meno, ja me kannustetaan toisiamme.

Fysiikkaa treenataan taas ensi viikolla.•

 

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen