Kummipelaajat vierailulla – Esikuvia nuorille ja innokkaille junioreille

29.10.2018


Atte Kyrölä ja Toni Kankaanpää.
Atte Kyrölä ja Toni Kankaanpää.Mestaruusliigapelaajat Toni Kankaanpää ja Atte Kyrölä Vantaan Ducksista PuMan E-poikien treenikavereina.

PuMan E-pojilla oli maanantaina 22.10.2018 hiukan erilainen harjoituspäivä. Treeneihin olivat tulossa vieraiksi vantaalaiset mestaruusliigapelaajat Toni Kankaanpää ja Atte Kyrölä. Heidän joukkueensa on Vantaa Ducks, jonka kotisali on Korsossa monitoimitalo Lumossa.

PuMa ja miesten mestaruusliigajoukkue Vantaan Ducksin taustalla oleva Korson Veto ovat sopineet yhteistyöstä, jolla on tarkoitus tasoittaa tietä nuorille, tuleville liigapelaajille. Kuudelle juniorijoukkueelle on nimetty kummipelaajat, jotka vierailevat kauden aikana joukkueiden harjoituksissa. Kummitoiminta kattaa joukkueet E-pojista C-poikiin.

– Me olemme rakentamassa seuraa yhtenäisenä kokonaisuutena, missä esikuvien merkitystä junioreiden kasvussa halutaan korostaa. Ducksin kummipelaajat eli kummiankat ovat tärkeä osa yhteistyötämme, sanoo PuMan puheenjohtaja Seppo Siika-aho seurojen yhteisessä tiedotteessa.

Samoja mietteitä on myös Ducksin taustalla vaikuttavan Korson Vedon puheenjohtajalla Ari Koskenojalla.

– Mestaruusliigassa pelaavalle seuralle on tärkeää, että sillä on vahva side samaa sukupuolta oleviin juniorijoukkueisiin. Tämä on meiltä puuttunut ja PuMan kanssa on mukava tuoda esikuvia nuorille lahjakkaille junioreille, toteaa Koskenoja samaisen tiedotteen mukaan.

PuMasta maailman kentille

Toni Kankaanpää on PuMan omia kasvatteja. Hän aloitti noin viisivuotiaana lentopallon pelaamisen ja pelasi PuMassa koko junioriaikansa ennen siirtymistään suuremmille kentille aina ulkomaita myöten.

– PuMasta aloitin itsekin junnuna, joten hyvin mielelläni minä kummina täällä olen. Nyt tutustuttiin poikiin ja katseltiin vähän lähtötasoa. Perustekniikasta ja -asioista aloitettiin ja seuraavalla kerralla tehdään jotain muuta, Kankaanpää kertoo.

– Motivoitunutta toimintaa näytti olevan, hän jatkaa.

Kyrölä on samaa mieltä.

– Kyllä, innokkaita poikia. Pojilla tuntui olevan kova halu päästä pelaamaan, mutta hyvin he kuuntelivat ja selvästi ottivat opikseen.

Molemmat pelaajat toteavat, että tärkeintä on innokkuus liikkumiseen, ei vielä niinkään tekniikka. Sitä mieltä on myös Esa Männistö, joka valmentaa PuMan E-poikia, 2008 syntyneitä - ja myös D-tyttöjä, 2007 syntyneitä.

– Kyllä tässä kasvatukselliset ja liikunnalliset näkemykset edellä mennään. Sitten vasta tulevat pelilliset seikat. Pyritään liikuttamaan lapsia niin, että heillä on kivaa, mutta niin, että tulee myös hiki.

Tyttöjen ja poikien välillä löytyy Männistön mielestä eroja toimintatavoissa.

– Pojat pitävät selkeästi enemmän kilpailullisesta tekemisestä. Mitä enemmän kilpailuja keksitään, sitä paremmin homma toimii. Tytöille on yleensä tärkeämpää ryhmässä tekeminen.

Kaiken kaikkiaan kummien vetämä ilta vaikutti menevän sujuvasti ja mallikkaasti. Harjoitteet olivat ilmeisen kiinnostavia kaikenkokoisten pelaajien mielestä.

– Kivaa oli. Vähän tuntui rankalta, mutta ei se yhtään haitannut, selvästikin hikisen oloinen Bruno Kerman treenien jälkeen tomerasti lausui.

Ducksin suhdanteet nousussa liigassa

Mitä vielä tulee Ducksin peleihin Mestaruusliigassa, kausi on alkanut joukkueen osalta tahmeahkosti. Voittoja ei ole liiemmin tullut ja pistesaraketta koristaa kuuden pelatun kierroksen jälkeen pyöreä nolla. Runkosarjan kierroksia pelataan 32.

- Meillä on ollut alkukauden kankeutta. Vieraspelejähän meillä on ollut enimmäkseen kaiken lisäksi. Noususuhdanteessa ollaan silti koko ajan oltu. Hyviä pelejä ja voittoja tulee varmasti! Tervetuloa toteamaan se paikan päälle kotikentällemme Korson Lumoon, vinkkaavat Kankaanpää ja Kyrölä lopuksi. •

Teksti ja kuvat: Aki Korhonen